Anonymous umjesto Facebooka napao Izrael

Anonymous umjesto Facebooka napao Izrael

Dok je svijet u subotu 5.11. s iščekivanjem pratio da li će se ostvariti prijetnja koju su Facebooku uputili članovi hakerske grupe Anonymous, njihova stvarna meta su prema svemu sudeći bile web stranice izraelskih državnih institucija.

Nakon što su zaprijetili Izraelu zbog kontinuiranog kršenja ljudskih prava i presretanja brodova koji su nosili humanitarnu pomoć Gazi, članovi grupe Anonymous su u subotu uspješno oborili stranice IDF-a (izraelske vojske), obavještajne agencije Mossad, sigurnosne službe Shin Bet i nekoliko ministarstava. Iako iz Izraela sve negiraju i prilično neuvjerljivo navode da je riječ o 'grešci u sistemu', činjenica je da je do najvećeg informatičkog kraha od postojanja Izraela došlo manje od 24 sata nakon što je Anonymous objavio svoju prijetnju.

Što se tiče napada na Facebook koji je bio najavljivan još od avgusta, članovi grupe Anonymous su se nekoliko puta dosad javno ogradili od cijele priče, objasnivši da je riječ o najavi pojedinca koji se oglušio na upozorenja ostalih članova.