Dvadeset godina Linuxa

Dvadeset godina Linuxa

Bilo je to u augustu 1991. godine kad je dvadesetogodišnji Linus Torvalds prvi put javno objavio da sa veoma skromnim ambicijama radi na kernelu koji će ubrzo postati poznat kao Linux.

„Ovo mi je samo hobi, neće biti ništa veliko i profesionalno kao GNU“, napisao je tada u svojoj, sada slavnoj, uvodnoj poruci o njegovom kernelu. „Vjerovatno nikada neće podržati ništa drugo osim AT diskova, jer to je sve što imam“, stajalo je na kraju poruke. U početku je Linus želio ga nazvati Freax, no prijatelj koji je upravljao FTP serverom na kojem se nalazio izvorni koda nazvao je folder "linux" te je to ime na kraju i prevladalo.

U početku je Linux razvijan pod Minxom, no ubrzo je razvoj krenuo korištenjem besplatnih GNU razvojnih alata koje je Richard Stallman počeo razvijati 1984. Iz tog razloga Stallman i Free Software Foundation preferiraju naziv GNU/Linux, no većina korisnika ga zna samo pod imenom Linux. Trenutno je Linux licenciran kao besplatni softver pod licencom GNU General Public Licence, version 2 (GPLv2), a Linus Torvalds je vlasnik zaštićenog imena Linux.

Tri četvrtine robnih berzi u svijetu koristi Linux, a susrest čete ga i na serverima koje koriste Amazon, Facebook, Twitter i Google. Čak 95 posto superkompjutera takođe koristi Linux, a slično je i sa bankomatima i drugim uređajima od kritičnog značaja za poslovanje. Nakon 20 godina razvoja na principima otvorenog izvornog koda Linux sada uključuje softverski kod hiljade developera iz svih krajeva svijeta, a postao je jednim od najpopularnijih operativnih sistema koji se koristi u najzahtjevnijim okruženjima i primjenama. Naravno, tu je i Ubuntu, koji donosi Linux na više desktop računara nego ikad prije. Teško je zamisliti šta će uslijediti u sljedećih dvadeset godina, ali nadajmo se samo najboljem. Do tada, sretan rođendan!