Elektrane u orbiti

Elektrane u orbiti

Naučnici su završili studiju koja tvrdi da se sakupljanje sunčeve energije u svemiru može izvesti na učinkovit način, što bi moglo zadovoljiti svjetske energetske potrebe. Prema istraživačima, elektrane koje kruže po sopstvenim orbitama sposobne da sakupljaju i emitiraju sunčevu energiju na zemlju će biti tehnički izvedive u toku iduće decenije, zasnovano na nivou tehnologije koja trenutno postoji u laboratorijama.

Ovo su podaci iz izvještaja izdat od strane Međunarodne akademije Astronautike (International Academy of Astronautics - IAA), sa sjedištem u Parizu.

Prema njihovim riječima, tehnologija pomoću koje će se zadovoljiti globalni energetski zahtjevi će biti dostupna u toku idućih 10 ili 20 godina, te da će se isplativost samog projekta ostvariti u intervalu od samo 30 godina.

Istraživanje je vodio Džon Mankins (John Mankins), bivši uposlenik NASA-e. Koncept studije se zasniva na plasiranju jednog, zatim nekoliko njih, satelita sa solarnim pogonom u orbitu iznad ekvatora.

Sateliti bi sakupljali energiju čak i do 24 sata na dan. Sakupljena energija bi se pretvarala u elektricitet u svemiru, zatim bi se taj elektricitet slao na zemlju putem mikrotalasnih antena ili lasera.

Sakupljanje sunčeve energije u svemiru ima nekoliko prednosti u odnosu na onu koja se sakupi na samoj zemlji, vremenski uslovi ne igraju nikakvu ulogu u njenom sakupljanju, kao ni troškovi njenog pohranjivanja.

Ipak, skeptici naglašavaju da nije riješen problem eventualnog svemirskoga otpada, kao i da ne postoje dovoljno razvijene studije tržišta i troškova razvoja.

---

physorg.com