IBM-ov superračunar je energetski najefikasniji na svijetu

IBM-ov superračunar je energetski najefikasniji na svijetu

 

Prema listi objavljenoj od strane Green500.org, IBM-ov prototip generacije  Blue Gene/Q je na prvom mjestu kao energetski najefikasniji superračunar na svijetu.

IBM Blue Gene/P instaliran u Argonne National Laboratory

Interesantno je da 6 od 10 računara sa liste energetski najefikasnijih superračunara nosi oznaku IBM-ma. Generalno, od top 100, 50% su IBM-ovi računari. Energetska efikasnost, uključujući performance po wattu pri najvećim procesorskim opterećenjima je jedan od najvažnijih atributa pri dizajnu superračunara u IBM-ovim pogonima. Poređenja radi, za svaki dolar električne energije koji bilo koji drugi računar sa liste potroši, vlasnik sistema baziranog na IBM Blue Gene/Q će platiti $0.40. Isporuka dva ovakva superračunara je planirana za 2012 godinu za dvije laboratorije Ministarstva energija Sjedinjenih Američkih Država ( Department of Energy's (DOE) ) , Argonne National Laboratory i Lawrence Livermore National Laboratory.

Pored ovog, na listi su se našli i drugi IBM-ovi superračunari poput Blue Gene, Power Systems™, System x iDataPlex, BladeCenter itd. IBM-ov računar se također našao na tronu Graph500 liste, objavljene protekle sedmice. Žiri je bio sastavljen od 30 eminentnih stručnjaka iz industrije i akademije.

 

 

Reference: IBM, http://www.graph500.org/