iPhone 5 ili borba divova

iPhone 5 ili borba divova

Iako iz Applea još uvijek nema potvrđenih informacija o izlasku iPhone 5 telefona, iz nekoliko različitih izvora se sve češće spominje 4. oktobar kao datum kada će iPhone biti predstavljen javnosti. Čini se da je novi Appleov CEO Tim Cook odlučio naslijediti taktiku njegovog slavnog prethodnika Stevea Jobsa, pa tako iz Applea i ovaj put sve informacije drže u tajnosti i namjerno se odbijaju izjasniti o glasinama o dizajnu i funkcionalnostima novog uređaja koje već odavno kruže po medijima.

Ono što se nagađa je da će iPhone 5 u odnosu na prethodnika imati veći ekran (3,7“ naspram 3,5“), brži procesor i kameru od 8 megapixela dok će rezolucija 960 x 640 ostati ista, kao i količina RAM memorije od 512 MB. Novi iPhone bi također trebao biti tanji i imati zakrivljeni dizajn kakav je viđen na Mac Book Airu.

Međutim ono što je sigurno je da će ovaj put borba između Applea i, u ovom trenutku jedinog pravog konkurenta, Samsunga biti bespoštedna i da će rezultati prodaje prije svega zavisiti od sudskih odluka. Apple je već uspješno tužio Samsung za 'kopiranje i krađu ideja' pa je Samsungu u Evropi zabranjeno prodavati svoj Galaxy Tab 10.1, a sada Samsung priprema kontra tužbu i želi zabraniti prodaju novoga iPhonea na evropskom i korejskom tržištu kako bi osigurao dominaciju svog Galaxy S II telefona.