Nova verzija Stuxnet-a napada

Nova verzija Stuxnet-a napada

Iz Symanteca, jedne od najvećih svjetskih firmi za proizvodnji sigurnosnog softwarea, saopšteno je da su otkrili do sada najopasniji virus koji pogađa industrijske sisteme. Duqu, kako su ga nazvali jer ostavlja datoteku s prefiksom dq, služi za prikupljanje i krađu informacija, a nakon određenog vremenskog perioda sakriva tragove i sam sebe briše sa zaraženih računara.

Zbog načina na koji radi, stručnjaci predpostavljaju da je infekcija ovim virusom zapravo samo uvod u veće ciljane napade koji će koristiti prethodno prikupljene podatke, prije svega naravno korisničke lozinke. Za Duqu trenutno ne postoji zaštita, a ono što posebno zabrinjava i što je navelo Symantecove stručnjake da ga okarakterišu kao 'atomsko oružje cyber-ratovanja', je činjenica da je Duqu ustvari nova verzija virusa Stuxnet.

Podsjećanja radi, Stuxnet je kontroverzni virus koji je prošle godine ciljano napao Siemensovu opremu i industrijski software korištene u iranskom nuklearnom programu i tako ga prekinuo do daljnjeg. Ni tvorac virusa ni napadači nikada nisu precizno identifikovani, ali je nekoliko nezavisnih istraga u vezu s napadima dovelo američku i izraelsku vojsku i vladu.