Nova vrsta memorije: Okidanje prekidača putem svjetla

Nova vrsta memorije: Okidanje prekidača putem svjetla

Korištenjem svjetla, tačnije lasera, naučnici su u stanju dovesti mali komad(most) silikona u položaj „savijen prema gore“ ili u položaj „savijen prema dolje“ , u kojem prekidač ostaje čak i nakon isključenja lasera. Ovo stvara prostora  za stvaranje nove vrste uređaja za skladištenje podataka.

Ovaj uređaj bi zadržavao svoje stanje bez napajanja i na sobnoj temperaturi, te time može poslužiti kao memorijski bit u optičkim računarima. Također se predviđa njegova upotreba u polju „optomehanike“, što predstavlja spoj nanotehnologije i optike.

Istraživači koriste lasere za pumpanje energije u maleni silikonski most, postavljajući ga u jedno od dva stabilna stanja – to jest, stvarajući time mehanički prekidač. Most je dug 10 mikrometara, širok 500 nanometara i debeo 110 nanometara.

Istraživački tim je počeo sa običnom izolatorskom pločicom od silikona urezanu u ovalni talasovod koji služi kao optička šupljina. Zatim su odstranili određeni dio pločice, stvarajući time mali silikonski most iznad šupljine. Ali zbog podvrgavanja pritisku s obje strane tokom prvobitnog postavljanja silikona na pločicu, most se izvio blago prema gore, kao stisnuta karta između dva prsta.

Ispaljivanje lasera u šupljinu dovodi do osciliranja mosta sve dok postoji uticaj lasera. Prilikom isključenja lasera most ostaje u jednom od dva stanja, što ga čini prekidačem (1 za „gore“ i 0 za „dole“).

Međutim, bilo je potrebno koristi svjetlo na upravljiv način jer se u početku  nije moglo predvidjeti u kojem će stanju most završiti. Zato su korišteni laseri manje frekvencije, što prigušuje oscilacije do te mjere da je bilo moguće odrediti stanje mosta modificiranjem frekvencije.

Očitavanje stanja mosta se postiže obasjavanjem šupljine laserom male energije (dovoljno male da se ne promjeni stanje mosta) i mjerenjem indeksa refrakcije.

Međutim, energija potrebna za uzrokovanje oscilacije putem lasera je veća nego u konvencionalnih ne mehaničkih prekidača, što ovaj uređaj čini jako skupim.

Ali kada bi se našao način za smanjenje iznosa energije za njegovo pokretanje, to bi značilo da bi uređaji poput računara i mobitela bili u stanju zauvijek zadržati sopstvenu memorije bez korištenja baterije ili struje.

reference: www.sciencemag.com; www.physorg.com;