Poplave na Thailandu uzrokuju nestašicu hard diskova

Poplave na Thailandu uzrokuju nestašicu hard diskova

Skoro trećina Thailanda pogođena je najvećim poplavama u zadnjih 50ak godina, koje su do sada odnijele preko 350 života. Iako je, u sjeni tih žrtava, nezahvalno i malodušno govoriti o ostalim posljedicama poplava, one će se jako odraziti i na računarsku industriju, prije svega proizvodnju i distribuciju hard diskova.

Dva najveća proizvođača hdd-a, Seagate i Western Digital većinu svojih pogona za proizvodnju imaju upravo na Thailandu. Iz WD-a su već najavili smanjenje proizvodnje, dok je Seagate prijavio i otežano snabdijevanje neophodnim materijalima i komponentama. Obzirom da se poplave konstantno pogoršavaju, a traju već nekoliko mjeseci, zalihe proizvoda su skoro isrcpljene, a proizvodnja se neće brzo oporaviti, 'posljedice će se osjećati kroz nekoliko kvartala', navodi se u službenoj izjavi iz Seagatea.

Osim automatskog pada vrijednosti Seagate i WD dionica na berzama, finansijske posljedice će osjetiti i krajnji korisnici koji budu željeli kupiti novi ili poboljšati postojeći računar, jer će nestašica naravno voditi u poskupljenje cijena diskova, kao i cijelih konfiguracija.

---

net.hr / bbc