Predstavljen iPhone4S

Predstavljen iPhone4S

Apple je u svom sjedištu u Cupertinu u Kaliforniji jučer predstavio novi telefon iPhone 4S. Iako su mnogi očekivali iPhone 5, ipak se ne radi o skroz novom modelu već poboljšanoj verziji prethodnika. Novi iPhone je očekivano hardwareski najjači dosad – dolazi u verzijama od 16, 32 i 64 gigabajta prostora, pokreće ga dvojezgreni gigahercni A5 procesor, koji ima mogućnost obrade grafike čak do 7 puta brže od prethodnog A4, baterija može izdržati do 8 sati razgovora, kamera ima 8 megapixela i nove svjetlosne senzore, a video je u HD rezoluciji.

Ipak, najveća inovacija je svakako Siri – sistem koji kombinuje vještačku inteligenciju i sposobnost prepoznavanja glasa, tako da je u mogućnosti čitati emailove i SMS poruke ili pisati iste na osnovu korisnikovog glasa, pretraživati internet i izvršavati druge jednostavne glasovne naredbe. Siri je za sada dostupan samo na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

 Objavljene su i cijene. iPhone 4S će stajati 199 USD (16 GB), 299 USD (32 GB) te 399 (64 GB). Spuštena je cijena iPhonea 4 s 8 GB memorije na 99 USD, dok će se iPhone 3GS s 8 GB memorije moći nabaviti besplato u SAD-u, uz ugovor kod operatera. iPhone 4S bit će dostupan od 14. oktobra u SAD-u, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu, a od 28. oktobra u još petnaestak zemalja. Ipak, objavljeno je da će se na tržištima gdje se i sada prodaje iPhone, novi iPhone 4S moći kupiti u decembru.