Put oko svijeta za 2 sata

Put oko svijeta za 2 sata

Letjelice koje bi letjele u niskoj Zemljinoj orbiti mogle bi povezati bilo koja dva grada na Zemlji u manje od dva sata. Tvrdi to Michiel Mol, koji je već našao partnere za ostvarenje svoje zamisli. Prvi let s njegovom svemirskom letjelicom zakazan je za 2014., no redovni letovi očekuju se tek 2030.

Zamislite kako bi svijet tek bio mali da na primjer iz Sarajeva  u Sidney možete stići za dva sata, a to će izgleda biti moguće u ne tako dalekoj budućnosti.Glavni krivac za to je Michiel Mol, holandski bogataš i vlasnik Formula 1 tima.

Prema njegovom konceptu, letjelice koje bi letjele u niskoj Zemljinoj orbiti mogle bi povezati bilo koja dva grada na Zemlji u manje od dva sata! Letjelice bi se popele posebnim manevrom na visinu otprilike stotinu kilometara iznad Zemlje, a potom ugasile motore. Inercijom bi letjele do područja iznad svog odredišta. Ondje bi ponovno upalile motore, spustile se u Zemljinu atmosferu i sletjele na tlo, piše Večernji list. Molov koncept zaintrigirao je kompaniju KLM iz Holandije do te mjere da su s njim potpisali ugovor o partnerstvu. Svemirski avion Mol je nazvao Lynx, a njegov prvi let je zakazan za 2014. Ipak, redovni prevoz ovim sredstvom bi trebao početi tek 2030-ih.

Zainteresovanih putnika već ima. Naime, rasprodano je 35 karata za let koji kreće s karipskog otoka Curacao. Nakon što dosegne suborbitalnu visinu od oko 100 kilometara, kružit će neko vrijeme iznad Zemlje, a potom se i vratiti na isti aerodrom odakle je i poletio. Putnike će to stajati oko 68400 eura. "Tehnologija za ovakva putovanja već postoji, ali je još prilično skupa. Kada za desetak godina razvijemo sistem na taj način da karta bude samo tri ili četiri puta skuplja od uobičajene avionske karte za Australiju, ne sumnjam da će milioni ljudi platiti taj iznos kako bi iz Europe do Sydneya došli za manje od dva sata", kaže Mol.

---

Referenca: net.hr, vecerni list