Savitljivi robot nalik na gumu

Savitljivi robot nalik na gumu

Naučnici sa Harvarda su izgradili novi tip fleksibilnog robota koji je dovoljno savitljiv za puzanje i prolazak kroz uske prostore.

Ovaj robot predstavlja najnoviji prototip na polju „mekanih robota (soft-bodied robots)“. Istraživači sve više inspiraciju crpe iz prirode za stvaranje savitljivih i svestranih mašina.

Tim sa Harvarda, vođen Džordž Vajtsajdom (George Whiteside), ideje su crpili iz liganja, morskih zvijezda i drugih životinja bez tvrdog kostura za modeliranje malenog, četveronožnog gumenog robota.

Posljednjih nekoliko godina naučnici se okušavaju sa robotima, koji nekada jako čudno izgledaju, dizajniranih za provlačenje kroz uske nedostižne pukotine koje su pojavljuju nakon nesreća kao što su zemljotresi. I upravo je sposobnost za deformaciju vlastitog tijela ono što ih čini tako posebnim i prilagodljivim za ovakve vrste zadataka.

Novi robot je dug 5 inča, i trebalo je dva mjeseca za njegovu konstrukciju. Njegove četiri noge se mogu zasebno upravljati pumpanjem zraka u odgovarajuće udove, ručno ili putem računara. Ovim robot dobija sposobnost puzanja ili klizanja.

Istraživači su isprobali robotsku fleksibilnost prilikom njegovog provlačenja ispod staklenog zida, razmaknutog samo jednu trećinu inča od zemlje. U većini slučajeva, bilo mu je potrebna samo jedna minuta za prolazak.

Međutim, postoji i nekoliko mana. Robot je spojen na eksterni izvor energije i naučnici moraju pronaći način kako ga integrirati na sam robot, prije nego se počne koristiti u stvarnom okruženju.

---

Reference: www.physorg.com