Solarni paneli efikasniji na planinama nego u pustinji

Solarni paneli efikasniji na planinama nego u pustinji

Sunčeva toplota svaki dan na Zemlju donese više energije nego što je potrošimo u toku jedne godine i neiscrpan je izvor obnovljive energije koji je nažalost ogromnim dijelom neiskorišten.  Uz nestašicu koja neizbježno slijedi i uzrokuje konstantan rast cijena standardnih izvora energije i ekološke aspekte njihovog korištenja, logično je da se, u potrazi za zamjenskim i čistim izvorima energije, najvećim dijelom okrećemo upravo suncu.

Do sada su se uz pojam solarne energije obično vezale slike izrazito toplih ravničarskih predjela u blizini Ekvatora, međutim istraživanje koje su proveli Kotaro Kawajiri sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) i njegove kolege iz Japana, pokazalo je da snijegom pokriveni planinski vrhovi imaju još veći energetski potencijal. Razlozi za to su jednostavni, na velikim visinama atmosfera blokira manje svjetlosti, a niske temperature povećavaju efikasnost i smanjuju gubitke energije.

Iako bi izgradnja potrebne infrastrukture na takvim lokacijama za sada bila skupa i komplikovana, ovakav vid snabdijevanja energijom bi mogao riješiti probleme ionako loše energetske opskrbe na takvim područjima.