Šta ima novo u… Windows 8

Šta ima novo u… Windows 8

Microsoft je na BUILD konferenciji održanoj u Anaheimu u Kaliforniji od 13-16.9. predstavio prvu verziju svog novog operativnog sistema Windows 8, nazvanu Windows Developer Preview. Riječ je o beta verziji operativnog sistema najavljenog za PC i tablet platforme, mada je već od prvog pogleda jasno da će osmica biti maksimalno prilagođena upravo tabletima i da se Microsoft ovim OS-om pokušava ugurati na tržište koje trenutno drže Android i iOS.

Dvije najbitnije značajke novog Windowsa su za sada svakako novi Metro user interface i širi spektar podržanog hardwarea.  Metro UI predstavlja veliko odstupanje od dosadašnjeg prepoznatljivog Windows izgleda i sličniji je interfaceu na Windows Phone 7 operativnom sistemu. Obzirom da na objavljenoj beti ne postoji mogućnost mijenjanja interfacea, a čelnik Microsofta Steve Ballmer je najavio i Metro Office style za novu verziju Officea koja je u razvoju, očito je da u Microsoftu žele okrenuti novi list i svojim proizvodima ubrzano dati novi moderniji izgled kojim bi privukli korisnike.

Što se hardwareske podrške tiče, svakako je najbitnija činjenica da je ovo prva verzija Windowsa koja radi i na standarnim Intel platformama i na ARM čipovima kakvi se nalaze u današnjim Smartphoneima. Uz to, najavljena je i podrška za široki spektar ekrana osjetljivih na dodir, accelerometara, žiroskopa, kompasa i ostalih senzora. Novitet je i izmjena procesa bootanja, tako da se novi Windows nikada u potpunosti ne gasi, već prelazi u stanje hibernacije koje omogućava neuporedivo brže podizanje sistema.

Datum izlaska pune verzije nije najavljen, jer će prema riječima Stevea Sinofskog, šefa Windows pogona, "lansiranje biti uslovljeno kvalitetnom, a ne datumom", ali dosadašnja MS praksa je da između najave OS-a i puštanja u prodaju obično prođe oko godinu dana. Trenutna beta verzija se može besplatno skinuti i testirati s linka (http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516), a hardwerski preduslovi za instalaciju se nisu mijenjali u odnosu na Vistu i Win 7.