Steve Jobs podnio ostavku na mjesto CEO-a Appla

Steve Jobs podnio ostavku na mjesto CEO-a Appla

Danas je tužan dan za IT sektor i industriju tehnologije uopšte - jedan od najkarizmatičnijih genija u svojoj branši se povlači sa scene.

Lik Steve Jobs-a je jedna od vodećih figura utemeljenja moderne računarske industrije. Jobs je dva puta Apple podigao do zvijezda: prvi put po osnivanju 1976. sve do 1985. kada je odstupio iz kompanije, i drugi put, 20 godina poslije kada se vraća da bi kompaniju spasio od kolapsa.

Prije 11 godina je također jedan od suosnivača moderne računarske industrije odstupio sa vodeće pozicije kompanije Microsoft - Bill Gates. Ipak, njegova ostavka se desila pod sretnijim okolnostima - svoje vrijeme je usmjerio na rad u dobrotvorne svrhe.

Međutim, Jobs u svom pismu upućenom Odboru Apple-a svoju ostavku objašnjava rečenicom "da više nije u stanju izvršavati svoje dužnosti kao CEO uz zadovoljavajući kvalitet". "Uvijek sam govorio da kada dođe dan da ne budem u mogućnosti kvalitetno obavljati svoje dužnosti na vodećoj poziciji kompanije, bit ćete prvi koji će o tome biti obaviješteni. Na žalost, taj dan je došao" napisao je Jobs. "Vjerujem da sunčani i inovativni dani za Apple tek dolaze. Bit ću dio tih dostignuća ali u drugoj ulozi" dodao je Jobs.