Tehnologija i stvari kojih bi se možda trebali plašiti u budućnosti?

Tehnologija i stvari kojih bi se možda trebali plašiti u budućnosti?

U principu, tehnologija treba da nam život učini ljepšim, lagodnijim... Da, u principu.  Uživate u visokoj HD rezoluciji, software na vašem računaru pamti zadatke, sastanke i obaveze za vas, plaćate račune iz udobnosti vaše fotelje... I tako redom sve do trenutka kada neko preuzme kontrolu nad sistemom banke ili jednostavno mašine i uređaji podivljaju. Niti jedna od tehnologija uključena na ovu listu neće donijeti masovno uništenje niti će sijati smrt svuda oko sebe.  Koliko čudne stvari nas mogu očekivati u budućnosti? Ovdje navodimo samo nekoliko. Ostavljamo otvoren članak za vaše komentare i navedena lista je sa namjerom ovako kratka, želimo čuti šta vi smatrate da bilo zastrašujuće i u najmanju ruku opasno što nas čeka u budućnosti.

 Glasovi u prodavnici

U jednu ruku ovo će izgledati veoma čudno, sve dok ne budete znali o čemu se radi. Zamislite, šetate prodavnicom, tražite određeni artikal i u jednom trenutku čujete glas koji vas poziva da nešto kupite. Pogledate oko sebe, jedino vi čujete glas. Malo zastrašujuće , zar ne? Kompanija Holosonics razvija zvučni sistem koji se sastoji od sićušnih zvučnika koji mogu fokusirati zvuk u izuzetno precizno određenu tačku u prostoru. Ultrazvučne frekvencije su nečujne za ljudsko uho međutim, pri putanji zvuka od sistema do uha,vazduh vrši distorziju zvuka te je takav postaje precizno fokusiran i pogodan za ljudsko uho. Ovo je odličan sistem za reklamiranje u prodavnicama upravo zbog fokusiranja na kupce određenih artikla. Spooky?

Policija može oduzeti vaš laptop

Ukoliko često na put nosite laptop, obratite pažnju na slijedeće. Prema 9. okružnom sudu, u popunosti je legalno da savezni carinski agenti i granične patrole oduzmu vaš računar ili elektronski uređaj. Bez obzira što na svom hard disku nemate ništa kompromitirajuće jednostavno nema odgovora kada i da li ćete uopšte dobiti svoj uređaj nazad. Ideja je ta da u cilju nacionalne sigurnosti vlasti SAD-a imaju pravo konfiskovati elektronski uređaj u cilju pretrage za dokazima određenog zločina.  Više o ovome možete saznati ovdje. Demokratija?

Cyber rat

Zamislite rat koji se vodi samo uz pomoć računara. Čovjek u enormnoj mjeri ovisi o računarskim mrežama, internetu, povezanosti: sistemi za hitne slučajeve ( hitna pomoć, vatrogasci, sistemi za upravljanje distribucijom i prenesom električne energije... ). Zamislite jedan dobro organizovan i osmišljen napad na te strukture. U prošlosti je već bilo cyber napada jedne zemlje na drugu: primjer Rusije koja je izvšila denial-of-service napade na Gruziju. Potpuno nova sfera ratovanja koja na obje strane zahtjeva visoko edukovane "ratnike". Ako pogledamo sa druge strane, ukoliko tehnologija stigne u tačku kada inteligentne mašine se okrenu protiv čovjeka - znanje cyber ratovanja se može iskoristiti za spas čovječanstva. Da li je to naučna fantastika?

Singularitet tehnologije

Umjetna inteligencija je prevalila veliki put od svojih začetaka do danas. Naprotiv, umjetna inteligencija nije dostigla takav stepen autonomije da bi se čovječanstvo trebalo plašiti da će se ljudska kreacija okrenuti protiv čovjeka - barem ne još uvijek. Vernor Vinge, profesor matematike sa San Diego državnog univerziteta je uveo pojam tehnološkog singulariteta - tačke u kojoj će uređaji uz pomoć umjetne inteligencije biti svjesni svog postojanja. Naravno, nema garancije da će umjetna inteligencija odlučiti da smo nevažni i odlučiti uništiti ljudsku vrstu, ali postoji vjerovatnoća, a i sama pomisao...

LHC

LHC ( Large Hadron Colider ) je najveći i najmočniji akcelerator čestica na svijetu. Kreiran je sa ciljem da sičušne čestice razbija na još manje da bi smo shvatili od čega je sastavljen univerzum. Neki strahuju da bi aktiviranjem akceleratora i sudarom čestica mogla se kreirati crna rupa što iz CERN-a strogo opvrgavaju. Da li se zaista trebamo plašiti?

. . .