Volkswagenov autopilot

Volkswagenov autopilot

  Kao dio velikog evopskog istraživačkog projekta HAVEit, Volkswagenov je objavio najnoviju tehnologiju koju će ugrađivati u svoja vozila - Temporary Auto Pilot (TAP)

 

HAVE-IT (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport)

TAP predstavlja set naprednih mogućnosti koji će vozačima pomagati u kontroli brzine, nagiba te pri izbjegavanju saobraćajnih nesreća. Čitav sistem se zasniva na velikom broju kamera i senzora postavljenih na različitim dijelovima vozila. Neke od funkcija sistema jesu automatsko kočenje odnosno prilagodjavanje brzine u krivinama, pomoć pri upravljanju vozilom da bi se održalo u ispravnoj traci na cesti, kao i pomoć pri tzv. "kreni-stani" situacijama. Naravno, ipak se ne radi o autonomnom sistemu za upravljanje vozilom tako da je vozač još uvijek "glavni" - naglašavaju iz kompanije.

Već u samom početu, Volkswagen i TAP su pretrpili dosta žestoke kritike u smislu da će ovom tehnologijom vozila učiniti manje sigurnom jer će se vozači sve više oslanjati na pomoć računara u vozilu. S obzirom da javnost još nije upoznata sa tačnim podacima koliko će kontrole pri vožnji pripadati TAP sistemu, svi komentari su preuranjeni.

U svakom slučaju, testno vozilo, modificirani Passat predtavlja veliki skok i napredak u pogledu potpune automatizacije vozila , posebno jer Volkswagen ovu tehnologiju namjerava staviti na tržište već u par narednih godina.

Reference: http://www.haveit-eu.org/