Zabrana prodaje iPada i iPhonea u Njemačkoj

Zabrana prodaje iPada i iPhonea u Njemačkoj

Brojne sudske tužbe, kojim Apple odavno zastrašuje i sputava konkurenciju, im se izgleda počinju 'odbijati o glavu' i to u komercijalno najgorem vremenskom periodu - kraju godine odnosno vremenu božićne šoping groznice.

Prije nekoliko dana su američki i australski sudovi presudili u korist Appleovog najvećeg konkurenta i trenutno vodećeg prodavača smartphonea Samsunga i tako odbacili Appleovu tužbu kojom su tražili zabranu prodaje Samsungovog tableta Galaxy 10.1. Ovo je istina samo jedan od desetak sudskih sporova koji Apple i Samsung međusobno vode, tako da je krajnji epilog priče još daleko.

Na evropskom tržištu, konkretno u Njemačkoj, Apple je uspio izvojevati zabranu prodaje Galaxyja, ali je zato izgubio tužbu protiv Motorola Mobility kompanije. Njemački sud je odlučio da Apple krši određene GPRS patente koji su Motorolino vlasništvo, što bi moglo rezultirati zabranom prodaje iPada i iPhonea koji te patente koriste. Apple je naravno uložio žalbu na presudu, a najverovatniji rasplet je isplata novčane odštete Motoroli, kojom bi Apple stekao pravo licenciranja spornih tehnologija.

---

Najgori od svih dosadašnjih sudskih poraza je Apple definitivno doživio u Kini gdje su izgubili pravo na korištenje imena iPad koje je vlasništvo kompanije Proview Shenzen. Ova kompanija sada traži 1.6 milijardi dolara odštete, a Apple će dodatno morati ili prestati prodavati iPad na ogromnom kineskom tržištu ili ga prodavati pod drugim imenom. Ironično, ovaj sudski spor je prvi pokrenuo Apple, želeći Proview Shenzenu oduzeti pravo na ime iPad.