Zasto investirati vrijeme i novac u PhD?

Početna Forumi Obrazovanje & Edukcija Zasto investirati vrijeme i novac u PhD?

Ova tema sadrži 3 odgovora, ima 4 glasa, zadnji odgovor od: Sajonara Sajonara prije 1 godina, 5 mjeseci.

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #20188

  Violeta
  Participant

  Molim vas, navedite mi 3 valjana razloga zbog kojih bi se odlucila investirati svoje vrijeme i novac u PhD u domenu elektronike i automatskog upravljanja u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trenutno stanje, u industriji akademska titula ( i eventualno znanje koje ona nosi ) nikoga ne interesuje a akademija nam je u izrazito tuznomm stanju. Pokusajte me molim vas ubjediti u suprotno!

  #20248
  Mr.Einstein
  Mr.Einstein
  Participant

  Tuzno je kada mladi umovi u BiH koji su sposobni gaziti kroz doktorat imaju nedoumice da li investirati u to. To je nasa realnost.

  #20249

  Anonimno

  Violeta , zavisi gdje si trenutno zaposlena. U BiH ali i generalno u industriji u svijetu akademske titule sve manje znace, osim ako se ne zelis baviti naucno istrazivackim radom cega, opet, u BiH skoro pa i nema.

  #22272
  Sajonara
  Sajonara
  Participant

  Vidim da je tema davno pokrenuta ali mozda malo “zivne”… 😀 😀 😀

  Violeta, ja to gledam ovako. Neka me doktorat kosta izmedju 10 000 KM i 20 000KM u BiH. Pored redovnog posla koji je vjerovatno prilicno placen ako vec razmisljas o PhD-u u toj oblasti, PhD ti otvara vrata mogucnosti predavanja na nekom od fakulteta (privatnih ili drzavnih – ako imas vezu 😀 😀 😀 ). Pocetne naknade za jedan predmet na privatnim fakultetima (friska titula doktora bez mnogo iskustva ) se krecu u rasponu 400 – 1000 KM (zavisno od fakulteta i tvojih mogucnosti pregovanja). Kada saberes malo na ovaj nacin, sa finansijske strane PhD se moze relativno brzo isplatiti ( 2 – 5 godina, zavisno koliko potegnes ).

  S druge strane, investiciju vremena – to ti niko ne moze procijeniti vec ti sama.

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)

Morate biti prijavljeni kako biste mogli odgovoriti na ovu temu.