Cultureshutdown za Zemaljski muzej BiH: Solidarnost svjetskih muzeja

Cultureshutdown za Zemaljski muzej BiH: Solidarnost svjetskih muzeja

Više od 120 institucija kulture - muzeja, umjetničkih galerija i biblioteka u više od dvadeset zemalja svijeta danas, 4. marta 2013. godine pridružilo se akciji pod nazivom Cultureshutdown, velikom globalnom protestu u znak solidarnosti sa zatvorenim Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine.

cultureZemaljski muzej je nedavno obilježio 125. godišnjicu svog postojanjasa zatvorenim vratima, skupa sa još šest drugih kulturnih institucija koje se nalaze u teškom stanju usljed neriješenog pravnog statusa.

Stotine institucija kulture, širom svijeta, danas su simbolično na svoja umjetnička djela zalijepili žute trake, kako bi skrenuli pažnju na krizu i teško stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

''Zemaljski se muzej nalazi u vrlo teškom stanju; kolekcije, umjetnička djela i eksponati kojima treba njega nalaze u prostorijama bez struje, i bez klimatskih uvjeta, kao i profesionalnih kustosa koji bi se brinuli o njima'', kaže Azra Akšamija, asistentica na Massachusetts Institute of Technology, te osnivačica internacionalne grupe akademika i aktivista u oblasti kulture, Cultureshotdown.

''Većina ovih institucija i njihovih kolekcija preživjele su rat, i to uz pomoć herojske inicijative njenih kustosa. Njihove su kolekcije nezamjenjive. Prihvatiti činjenicu da će one biti uništene usljed političke nebrige je preteško, te iz tog razloga organiziramo ovaj protest'', navodi Akšamija.

Baš kao što je Zemaljski muzej zabarikadirao svoja vrata, institucije kulture širom svijeta su danas, na globalni dan muzejske solidarnosti, prekrili dijelove svojih izložbi, u znak podrške Zemaljskom muzeju BiH.

''Vjerujemo da će ova akcija demonstrirati nadređenima da je rješenje moguće. Novac nije problem i ovo nije samo problem Bosne i Hercegovine. Svjetska zaostavština je na kocki'', zaključuje Akšamija.

Sve fotografije akcije Cultureshutdown možete pogledati ovdje.

---

radiosarajevo.ba