Dodijeljeni Kiklopi za 2011. godinu

Dodijeljeni Kiklopi za 2011. godinu

Ludwig Bauer osvojio Kiklopa za najbolju prozu, Predrag Matvejević za životno djelo.

U sklopu Sajma knjige u Istri u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, održana je svečanost povodom dodjele knjižnih nagrada Kiklop.

Ove se godine, nakon sedam dodjela, Sajam oprostio od brončanih statua Kiklopa akademskog kipara i slikara Josipa Diminića, a za nove je "jednooke" bila zadužena pulska keramičarka i skulptorica Marina Orlić.

Dobitnik Kilklopa za životno djelo je Predrag Matvejević, koji je povodom osvajanja nagrade izjavio: "Nisam navikao na ovakve trenutke. Dobivao sam nagrade u svijetu, ali već dugo ne i u svojoj zemlji. Ovo je sajam susreta, susreta s pravim ljudima, zato mi je ova nagrada toliko draga. Ona je i ugledna, čime deprovincijalizira ovaj grad, grad na ovom graničnom prostoru, blizu Italije, u kojoj sam puno boravio. Zbog svega toga mi je ova nagrada toliko na srcu".

Dobitnik nagrade za najbolje prozno djelo je Ludwig Bauer za roman "Zavičaj, zaborav", u kojem kroz priču o mladom idealistu koji otkriva svoje pravo ime i porijeklo, saznajemo nepoznate detalje o sudbini podunavskih Nijemaca nakon 2. svjetskog rata.

U ostalim kategorijama, laureati za 2011. godinu su: Irena Lukšić kao urednica godine; Merita Arslani za debitantsku knjigu godine (Anđeli će samo zaspati); Darija Žilić za pjesničku zbirku godine (Pleši, Modesty, pleši); Andrea Zlatar (Rječnik tijela: dodiri, otpor, žene) za najbolju knjigu eseja; Nikola Batušić (Četiri godišnja doba: memoarski putopisi) za publicističku knjigu godine; Viktor Žmegač (Prošlost i budućnost 20. stoljeća: kulturološke teme epohe) za najbolju znanstvenu knjigu 2011.; Sanja Pilić i Katarina Halužan (Maša i gosti) za najbolju slikovnicu; Julijana Matanović i Anka Dorić (One misle da smo male) za knjigu godine za djecu i mladež; Alice Munro (Služba, družba, prošnja, ljubav, brak) za najbolju knjigu inozemnog autora, a za isto djelo je dodijeljen i Kiklop u kategoriji najboljeg prijevoda godine, koji je pripao Maji Šoljan.

U kategoriji leksikografskog djela godine, nagradu je osvojio Tomislav Ladan za Osmojezični enciklopedijski rječnik: hrvatski ili srpski, ruski, engleski njemački, francuski, talijanski, španjolski, latinski, svezak 8.

Čestitamo svim dobitnicima i nadamo se kako će ovogodišnji izbor za najbolja književna djela proteći bez skandala kakav je svojevremeno izazvala Nives Celzijus sa svojom nagrađenom knjigom Gole istine, čiju su vrijednost mnogi osporavali do te mjere, da je i sama dodjela nagrada Kiklop bila dovedena u pitanje.

---

vidi.hr