Preminuo Christopher Hitchens

Preminuo Christopher Hitchens

Američki pisac, novinar i esejista engleskog porijekla Christopher Hitchens umro je u 63. godini, javile su svjetske agencije.

Preminuo je u 62. godini života Christopher Hitchens jedan od kontroverznijih autora i publicista današnjice čiji se stavovi, ma kako počesto bili bizarni, nisu mogli zaobići u svim relevantnijim globalnim raspravama. Ovaj britansko-američki autor rođen je 1949. godine u engleskom gradu Portsmouthu, a 1970. godine diplomirao je na Sveučilištu u Oxfordu. Pisao je za brojne časopise, a ponajviše za američki Vanity Fair, Daily Express, Newsday i The Atlantic.

Najpoznatiji je po oštroj kritici religije i svom konceptu antiteizma te insistiranju na humanističkim vrijednostima prijateljstva.

Iako je često kritikovao američku globalnu i vanjsku politiku ipak je bio zagovornik rata u Iraku, a nakon napada 11. septembra 2001. godine često je govorio o „fašizmu s islamskim licem“, misleći pri tome na Al-Kaidu i druge radikalne islamističke militantne organizacije.

Hitchens je mnogo pisao i o ratu u Bosni i Hercegovini. Tada je oštro kritikova administraciju predsjednika SAD-a Billa Clintona zato što oklijevaju sa intervencijom u Bosni i Hercegovini.

---

radiosarajevo.ba