Zaha Hadid drugu godinu zaredom osvojila nagradu Stirling

Zaha Hadid drugu godinu zaredom osvojila nagradu Stirling

Svjetski poznata arhitektica Zaha Hadid drugu godinu zaredom dobitnica je prestižne arhitektonske nagrade Stirling koja se dodjeljuje za projekte britanskih arhitekata.

Akademija Evelyn Grace, projekt vrijedan 36,6 miliona funti, građevina je kojom dominiraju beton i velike staklene površine, a proglašena je 'najboljom novom europskom građevinom izgrađenom ili projektiranom u Velikoj Britaniji'. Sagrađena je na mjestu koje je nekada bilo odlagalište otpada, što se prema novom izgledu eksterijera kojim dominira zelenilo i trkaće staze, nipošto ne bi dalo zaključiti.

'Građevina je odličan primjer toga što sve možemo dobiti ako investiramo pametno', kazala je predsjednica stručnog žirija nagrade Angela Brady, posebno istaknuvši jedinstven dizajn i uklapanje zgrade na vrlo tijesno područje s maksimalno iskorištenim prostorom. U užem krugu za Stirlinga našli su se David Chipperfieldza muzej Folkwang u Essenu, studio Bennetts Associates Architects za Royal Shakespeare Theatre, Allford Hall Monaghan Morris za zgradu Angel u Londonu, studio Hopkins Architecs za stadion The Velodrome i O'Donnell i Tuomey s kulturnim centrom An Gaelaras u irskom Derryju. Zaha Hadid i prošle je godine osvojila nagradu Stirling, za muzej MAXXI u Rimu. Gradnja muzeja koštala je 150 miliona  eura te je trajala čitavu deceniju, a velebno zdanje otvorilo je vrata javnosti u maju 2010. godine. Arhitektica rođena 1950. u iračkoj prijestolnici Bagdadu, prije arhitektonskog studija u Londonu diplomirala je matematiku na Američkom univerzitetu u Beirutu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih je svakako najupečatljivija nagrada Pritzker. Najpoznatiju svjetsku nagradu za arhitekturu osvojila je 2004. te time postala prva žena nagrađena Pritzkerom. Svečano proglašenje dobitnice nagrade Stirling održano je u centru Magna u Roterhamu, a Hadid, koja je istaknula kako zaista nije očekivala ovogodišnju nagradu, za to je vrijeme bila u SAD-u te osobno nije prisustvovala svečanosti. Bit će joj uručen iznos od 20.000 funti.

---

tportal.hr