Google logo u čast rođenja Diega Rivere

Google logo u čast rođenja Diega Rivere

Internet pretraživač Google danas je promijenio logo u čast 125 godina od rođenja poznatog meksičkog muraliste Diega Rivere. 

Diego Rivere rođen je 8. decembra 1886. godine u Gvanahuatou.  Bio je veoma značajan meksički muralista. Njegovi murali sa socijalnim temama mogu se vidjeti u istorijskom centru grada Meksiko.

Od 1916. godine naizmjenično boravi u Meksiku i Španiji, gdje je imao prilike da se upozna sa ličnostima kao što su bili Ramon Maria del Valle-Inclan, Alfonso Reyes ili Pablo Picasso. Postaje član Komunističke partije Meksika od 1922. godine i od tada počinje da slika murale sa socijalnim temama u javnim zgradama grada Meksika, koji će izvršiti veliki uticaj na muralistički pokret u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi.

Godine 1929. treći put se ženi, ovog puta sa poznatom meksičkom slikarkom Fridom Kahlo ( Frida Kalo ). U toku sljedeće četiri godine biće vrlo aktivan u SAD, gdje će njegove komunističke teme izazvati velike polemike, naročito "Čovjek na raskršću" (Man at the Crossroads), mural sa Lenjinovim portretom na Rokfelerovom centru u Njujorku iz 1933, koji će kasnije biti uklonjen.

Godine 1934. ponovo će oslikati isti mural na Palati lijepih umjetnosti u Meksiku. Ova verzija je nazvana "Čovjek, kontrolor univerzuma".

Dijego Rivera  umro je 25. novembra 1957. godine u Meksiku.

--