I puževi stopiraju…na neobičan način

I puževi stopiraju…na neobičan način

Ukoliko sebi ne možete priuštiti prvu klasu, probajte putovati poput ovog puža...u utrobi ptica.

Spomenuti puž pripada vrsti japanskih puževa „Tonatellides boeningi“. Jedini način za ovog lijenog gastropoda da prijeđe svoje milje je da bude pojeden od strane ptice i izlučen na drugome kraju...upravo tako, tokom ptičje velike nužde.

Iako su ovi slijepi putnici izloženi velikoj količini probavnih fluida i fekalija, mnogi od njih prežive, što im omogućuje koloniziranje mnogo većeg područja od onog kojeg bi prešli svojim sporim hodom.

„Ovo bi mogao biti odgovor na pitanje zašto su puževi tako rasprostranjeni,“ tvrdi biolog Shinichiro Wada sa Univerziteta Tohoku.

Određeni vrste puževa su u stanju preživjeti putovanja kroz riblje utrobe, ali je ovo prva vrsta za koju se otkrilo da putuje pomoću ptica. Wada je otkrio ovaj neobičan način putovanja pronalaženjem ne oštećenih puževih kučica u ostacima ostavljenih od strane ptica.

Kada je sa 174 puževa nahranio nekoliko slavuja, oko 15 % posto njih je preživjelo. „Jedan od puževa se čak i porodio neposredno nakon prolaza kroz utrobu,“ tvrdi Wada. Puževi vjerovatno prežive uslijed njihove male veličine i kompaktnosti njihovih ljusaka.

reference: www.discovermagazine.com