Internet dnevno troši 2 posto proizvedene električne energije u svijetu

Internet dnevno troši 2 posto proizvedene električne energije u svijetu

Američki istraživači izračunali su da je Internet odgovoran za 2 posto ukupne dnevne potrošnje električne energije koju proizvede ljudska civilizacija, objavili su u svom naučnom radu "Prodor interneta u život čovječanstva" naučnici sa Univerziteta Berkeley u Kaliforniji.

Naime, naučnici su razvili metodu za procjenu energetskih kapaciteta svih prenosnih i stolnih kompjutera, te "pametnih" telefona koji su spojeni na Internet. U proračun je dodata i potrošnja energije svih servera, rutera i druge mrežne opreme koja radi na održavanju globalne internet mreže.

Zatim je u sve to uračunata potrošnja energije povezana s proizvodnjom tih uređaja (4,5 gigadžula za jedan kompjuter i jedan gigadžul za smartphone), te koliko energije potroše tokom upotrebe (3 i 2 gigadžula, respektivno). U proračun su uključeni i troškovi povezani sa radom antena i optičkih kablova neophodnih za prenos Internet saobraćaja.

Rezultat je, u prilično gruboj procjeni, iznosio od 170 do 307 gigawatta dnevno, a kako je ukupna dnevna potrošnja energije čovječanstva oko 16 terawatta, zaključak je da na Internet otpada oko 2 posto potrošnje električne energije, odnosno svakih pedeset watta.

---

24sata.info