Kako je nastao Appleov logo?

Kako je nastao Appleov logo?

Smrt Stevea Jobsa, legendarnog osnivača Applea, stavila je tu kompaniju u centar pažnje, a i priča o nastanku loga u obliku zagrižene jabuke ponovno postaje zanimljiva. Koje je porijeklo slavne jabuke? O tome postoje različite priče i mitovi.

Prema jednoj popularnoj teoriji zagrižena jabuka je posveta Englezu Alanu Turingu, naučniku koji je među prvima istraživao umjetnu inteligenciju te je zaslužan za razvoj modernih računara. U Drugom svjetskom ratu proslavio se razbijajući šifre njemačke vojske. Uprkos ogromnim zaslugama, Turing je nakon rata bio izložen šikaniranju zbog svoje homoseksualnosti, koja je u to vrijeme u Ujedinjenom Kraljevstvu bila zakonom zabranjena. Turing je 1954. godine umro od trovanja cijanidom, no, iako okolnosti njegove smrti nisu tačno utvrđene, vjeruje se da se ubio zagrizavši u otrovanu jabuku, piše CNN.

Postoje i druge logične teorije - da je logo zapravo referenca na biblijsku priču o Adamu i Evi, ili s druge strane na komad voća koji je Isaaca Newtona doveo do razvijanja koncepta gravitacije. Ipak, vjerovatnije je da je istina ipak nešto prozaičnija. Rob Janoff, čovjek koji je početkom 1977. dizajnirao logo tvrtke, u intervjuu za CreativeBits priznao je kako u trenutku njegova osmišljanja nije bio upoznat s pričama o Alanu Turingu. Što se tiče odgrizenog dijela jabuke, razlog za njegovo dodavanje zapravo je praktične prirode - Janoff se plašio kako bi jabuka u manjoj veličini mogla izgledati kao trešnja. Tek kasnije shvatio je zanimljivu fonetsku podudarnost između riječi za ugriz (engl. bite) i mjernu jedinicu za količinu podataka (engl. byte).   --- net.hr