Koliko su teški digitalni podaci?

Koliko su teški digitalni podaci?

Profesor računarskih nauka sa Berkeley univerziteta u Kaliforniji John D. Kubiatowicz, u svom pomalo luckastom istraživanju, došao je do šokantnog zaključka: računarska memorija postaje teža kada se napuni podacima. Iako je promjena mase toliko mala da je zanemarljiva i praktično nemjerljiva, jer moderni uređaji uglavnom mjere masu do 10-9 grama, tj do milijarditog dijela jednog grama, razlika teoretski ipak postoji.

Kubiatowicz pojašnjava da je do svog otkrića došao mjereći razliku u energiji između jedinica i nula u memoriji. Dalje se vodeći poznatom Einsteinovom formulom o korelaciji mase i energije, Kubiatowicz je došao do računice da uređaji za pohranjivanje podataka stvarno postaju neznatno teži što više energije sadrže - na primjeru Kindle elektronskog čitača ili USB sticka od 4 GB razlika između prazne i pune memorije iznosi 10-18 grama.

Vodeći se tom računicom i procijenjenom količinom podataka na internetu, dolazi se do zaključka da su svi podaci na internetu zajedno teški oko 50 grama – kao malo veća jagoda. Ova razlika u masi važi za bilo koju promjenu energije, ne samo popunjavanje memorije, napominje Kubiatowicz i dodaje da maksimalno napunjena baterija utiče na masu Kindlea i do 100 miliona puta više nego memorija – što je i dalje van mjerljive razlike od 10-9 grama.