Nove slike piramida iz Svemira i mit o Kineskom zidu

Nove slike piramida iz Svemira i mit o Kineskom zidu

Ljudske konstrukcije uistinu izgledaju fascinantno. Naš članak o najvišim neboderima svijeta, koji smo objavili prije nekoliko dana, pokazuje koliko visoko može da ide ljudska mašta u modernom vremenu. Ali i narodi koji su živjeli prije nas, umjeli su da “barataju” s građevinama. Dokaz tome su i sljedeće fotografije.

Astronautkinja Nicole Stott objavila je ovu sliku na svom Twitteru profilu (http://twitter.com/Astro_Nicole). Uvećate li ovu sliku, vjerovatno ćete uspjeti uočiti Velike piramide u Gizi u Egiptu. Astronaut Soichi Noguchi je objavio sliku drugog seta piramida u Dashuru u Egiptu iz Internacionalne svemirske postaje u 2010. Izvršio je zoomiranje slike, tako da se piramide jasnije vide. Pogledajte i ovu sliku.

Međutim, da ovo ne bi bio jedan kratki članak sa samo dvije divne nove slike iz Svemira, nadovezat ćemo na ovaj članak jedan popularan mit koji kaže: Kineski zid je jedina građevina okom vidljiva iz Svemira. Odmah ćemo vam reći da ova tvrdnja nije tačna. U stvarnosti ne možete vidjeti zid iz Svemira golim okom. Potvrdu ovome dao je prvi kineski astronaut, Yang Liwe, koji je izjavio da ne vidi strukturu zida iz svoje kapsule. NASA-in astronaut Leroy Chiao pokušao je uslikati Veliki kineski zid iz Internacionalne svemirske stanice. Uslikao je regiju unutrašnje Mongolije, oko 320 kilometara sjeverno od Pekinga. Chiao i NASA vjeruju da se mogu identifikovati dijelovi Kineskog zida u slici, što je ipak, teško uočljivo.

Piramide u Gizi su međutim uočljive iz ISS-a (International Space Station - Internacionalna Svemirska stanica).

Mit se međutim, tu ne zaustavlja. Ljudi iz nekog razloga misle da se Kineski zid može vidjeti i s Mjeseca! Najbolje što se vidi s Mjeseca je plava-bijela kugla prikazana na slici, naša omiljena planeta.

Vjerovali ili ne, mnoge ljudske građevine se mogu vidjeti iz Svemira. Ali ne i Kineski zid!

---