Probij šifru, postani špijun

Probij šifru, postani špijun

Britanska obavještajna agencija GCHQ pokrenula je takmičenje u razbijanju šifri. Nove talente traži i na društvenim mrežama

Organizacija je potencijalne kandidate  pozvala na rješavanje vizualne šifre postavljene na posebnom, nebrandiranom siteu. Izazov će biti proslijeđen na društvene mreže, blogove i forume.

Cilj kampanje je učiniti GCHQ prepoznatljivijim publici do koje bi inače teško došao putem tradicionalnih načina oglašavanja, a koja raspolaže vještinama zanimljivim za poslodavce u obavještajnoj zajednici. Onima koji uspiju razbiti šifru stići će ključna riječ, pomoću koje će otvoriti obrazac. Kad ga popune, bit će preusmjereni na kadrovsku službu GCHQ-a.

Šta ako neko probije šifru i proširi je bespućima interneta? Obavještajce to ne brine naročito, zato što smatraju da će cijela kampanja svejedno za posljedicu imati povećano zanimanje za poslove koje nude. A hakeri s dosjeom ionako neće biti uzeti u obzir.

GCHQ je već koristio neuobičajene načine novačenja. Prije dvije godine postavio je videosadržaj, teme i slike koje je bilo moguće skinuti na mrežu Xbox Live, koje su se pojavljivale dok su se vrtile računarske igre poput "Call of Duty", "Assassin's Creed" i drugih.

Zainteresovani ste za ovo radno mjesto? Pokušajte!