Proročanstva o kraju svijeta na Internetu

Proročanstva o kraju svijeta na Internetu

Rukopis drevnih Maja sa kalendarom koji se završava 21. decembra 2012. godine sadrži i prikaze apokalipse dostupan je na Internetu.

Misteriju majanskih kalendara stručnjaci su objasnili - njihovi ciklusi (baktuni) trajali su 394,5 godine i 13. baktun se završava 21. decembra 2012. godine.

Pristalice teorija zavjera i oni koji su željeli da zarade na tome imali su drugačije tumačenje - da će tog dana doći kraj svijeta. U biblioteci u Drezdenu čuva se jedan od kalendara Maja za 13 ciklus, nastao u 13. vijeku, po našem računanju vremena. Kalendar koji je ujedno i almanah sadrži, pored ostalog, i prikaz poplava pa je dodatno zanimljiv pristalicama teorije apokalipse.  Zbog toga su u biblioteci odlučili da ga učine dostupnim na internetu. Rukopis sadrži 39 listova ispisanih na kori drveta sa obje strane.

U Drezdenu će, inače, naredna godina biti u znaku majanskog rukopisa, kome će biti posvećan veći broj skupova sa hiljadama posjetilaca, ali za 21. decembar 2012. godine se priprema "zabava za preživjele". --- Referenca: b92.net