Prvi pas stigao iz istočne Azije

Prvi pas stigao iz istočne Azije

Istraživači sa Kraljevskog Instituta za Tehnologiju „KTH“ su pronašli dokaze da se preci današnjih domaćih pasmina mogu pratiti sve do istočne Azije – što se ne slaže sa dosadašnjim teorijama o nastanku pasa na prostoru Bliskog istoka.

Dr. Peter Savolainen, istraživač sa pomenutog instituta za evolucijsku genetiku, tvrdi kako nova studija potvrđuje da je područje u Aziji južno od rijeke Jangce glavna, vjerovatno i jedina, regija gdje su ljudi od vukova pravili domaće životinje.

Genetički, morfološki i podaci o ponašanju jasno upućuju da psi potiču od vukova, ali dosad nije postojao naučni konsenzus o mjestu gdje je taj proces tačno počeo.

„Naša analiza Y – hromosoma potvrđuje da su se vukovi prvobitno udomaćili na području Azije, južno od Jangce rijeke“, tvrdi Savolainen.

Peter Savolainen i postdiplomski student Matijas Oskarson (Mattias Oskarsson) su, zajedno sa kolegama iz Kine, analizirali DNA podatke muških pasa širom svijeta. Otprilike polovina genetskog potencijala se nalazi u svima, dok su jedino psi iz pomenute regije u Aziji posjedovali potpuni opseg genetske raznolikosti.

„ Ovo pokazuje da genetski potencijal sa svih drugih područja svijeta vjerovatno potiče odatle“, govori Savolainen.

---

sciencedaily.com