Reputacija “Wikipedijanaca”

Reputacija “Wikipedijanaca”

Poznato je da Wikipedia nema baš sasvim pouzdane podatke. Pošto svako može da edituje sadržaj, događa se sve i svašta; ponekad nedostaci ovakvih, open-source projekata mogu biti šokantni.

Čuven je slučaj kada je službenik jedne čuvene farmaceutske kuće korigovao podatke o negativnim efektima leka koji njegova kuća proizvodi (Seroquel).  Otkriven je slučajno, zahvaljujući tome što je jedan radoznali student (Virgil Griffith) napravio program (WikiScanner) kojim je otkrivao ko, zapravo, edituje podatke u Wikipediji.

 Odavno su poznati i tzv. "graffiti attacks" - "napadi" u kojima posetioci samo obrišu ili (pogrešno) preprave inače korektan sadržaj. Međutim, osim negativnih primera, ima i vrlo mnogo pozitivnih.

 Ko su ljudi koji u Wikipediju dodaju zaista relevantne informacije?

Ne zna se. Prema jednom radu koji se time bavio, registrovani korisnici postavljaju pretežno sadržaj koji je vrlo pouzdan. Smatra se da su motivisani reputacijom Wikipedije i posvećeni njenom razvoju, a 2008. godine ih je bilo preko sedam miliona.

 Međutim, daleko veći broj "pisaca" Wikipedije je - potpuno anoniman. Njih ima dvaput više nego registrovanih i  sadržaj koji oni postavljaju je daleko najpouzdaniji, iako se pojavljuju obično samo jednom.

 Drugim rečima, ako budete pretraživali Wikipediju da vidite reputaciju korisnika koji je pisao sadržaj koji vas interesuje - nemojte se zaustaviti ako je osoba anonimna, i ako ima samo jedan tekst.

Još uvek ima "dobrih Samarićana", vrlo ozbiljnih naučnih radnika koji su voljni da volonterski, bez želje za isticanjem, učine nešto korisno za širu društvenu zajednicu.